טרמיטים יכולים להיות הרסניים בכל הנוגע למבני ורהיטי עץ. הם יכולים להגיע עם עץ נגוע לאזור, להתרבות ולכרסם כל דבר שעשוי מעץ ובתוך כך גם פרגולות. הם נקראים לא פעם ״המשמידים השקטים״ כשבכתבה זו חשוב לנו להביא את הפתרונות החדשניים והיצירתיים למניעת וטיפול באותם מזיקים קטנים.
כדי להצליח לטפל בטרמיטים חשוב קודם כל ״להכיר״ אותם. מדובר במזיקים קטנטנים אשר פוגעים בכל דבר שעשוי מעץ. הם משגשגים בסביבות לחות ובדרך כלל נכנסים לחריצים שבו מהקרקע ומתקדמים כלפי מעלה. פעמים רבות הם יתגלו רק לאחר שכבר נגרם נזק משמעותי במבנה ולכן חשוב לדעת לזהות אותם ולטפל בהם בשלב מוקדם.
בחירה נכונה של חומרי הפרגולה
בחירה נכונה של החומרים המשמשים אותנו בגינה היא אחת החשובות להתמודדות עם מזיקים מסוג טרמיטים ונוספים. כאשר אנחנו מסתכלים על בניית פרגולה עומדות לרשותנו מספר אפשרויות כאשר ישנם עצים חזקים וצפופים כדוגמת הארז אשר עמידים מאד בפני חדירת הטרמיטים.
אפשרות נוספת היא בניית פרגולות אלומיניום דמוי עץ באיכות גבוהה. אלו פרגולות אשר עשויות אלומיניום, מביאות את כל התכונות החיוביות שלו כולל עמידות גבוהה בפני שינויי מזג האוויר וכמובן טרמיטים, כשהגימור של הפרגולה נראה ממש כמו עץ כשהדבר מתבטא בצבע ובטקסטורה של הפרגולה.
מניעת הנזקים ושגשוג הטרמיטים
הדבר הראשון שיש לשאול הוא כיצד אפשר למנוע את הנזק. לאחר שהטרמיטים כבר החלו לכרסם את העץ הטיפול יהיה מורכב ויקר יותר לעומת מניעת ההתפתחות וההגעה שלהם מלכתחילה. אלו הם שלושה אמצעים שניתן לאמץ כדי למנוע מראש את הנזקים:
- בחירה נכונה של העץ – בשלב הראשון של בניית פרגולה מעץ יש לבחור את החומר. כדאי להסתכל על האפשרויות השונות ולבחור בעצים אשר מכילים שמנים ושרף טבעיים אשר דוחים את הטרמיטים ומפחיתים את סיכויי ההדבקה.
- שימוש בשמנים טבעיים – שמנים אתריים כמו ציפורן ושמן תפוז יכולים להיות לעזר בכל הקשור לדחיית הטרמיטים. לצורך השגת המטרה יש להקפיד על טיפול קבוע בפרגולה וליצור מחסום על ידי שילוב השמנים עם מים ולרסס על משטחי העץ של הפרגולה כדי למנוע מהטרמיטים לעבור.
- מחסומים פיזיים – בהתאם לבסיס הפרגולה והסביבה בה היא נבנית אפשר לשקול להתקין מחסומי רשת מתכתיים שימנעו מהטרמיטים לגשת לפרגולה. מחסומים אלו יכולים להקשות על הטרמיטים להגיע אל העץ ולמנוע מהם ליצור נזקים.
בדיקות ותחזוקה שוטפת של הפרגולה
בדיקות שגרתיות הן חלק משמעותי בכל הנוגע למניעת פגיעה בפרגולה. יש לבדוק אחת לתקופה את הפרגולה תוך דגש על בחינת החלק התחתון שלה. סימנים של כרסום בעץ ונסורת שנראה שנפלה הם סימן ברור לכך שיש לבצע טיפול מידי. כדאי גם לבדוק את סביבת הפרגולה ועצים ליד ולצאת מנקודת הנחה שאם ישנם טרמיטים על שאר העצים אלו יכולים להגיע גם למבנה הנוכחי.
כיוון שהטרמיטים משגשגים בסביבה לחה יש לבדוק כי הפרגולה מאווררת היטב, לאתר מצבורי מים סביב הבסיסים ולהרחיק את אלו בהקדם האפשרי. אם יש צורך, יש לשקול התקנת מרזבים כדי למנוע מסביבה אופטימלית עבור מזיקים. נקודה נוספת מתייחסת לעץ עצמו כאשר חשוב לוודא כי הוא עובר תחזוקה שוטפת של איטום למים. כשהעץ יבש הוא גם נשמר טוב יותר וגם מקשה את חדירת הטרמיטים.
פתרונות יצירתיים לטיפול בטרמיטים
בהנחה שלא בוצעו פעולות תחזוקה או שמסיבה אחרת התגלו טרמיטים בפרגולה או באזור, יש לבצע טיפול בהקדם האפשרי. ישנן מספר דרכים לטפל בטרמיטים מהרגע שהם כבר הופיעו ובניהן:
- נמטודות מועילות – אלו הן תולעים מיקרוסקופיות אשר טורפות את הטרמיטים באופן טבעי. ניתן לרכוש אותן, לשים על האדמה מסביב לפרגולה והן יתחילו לעבוד. אותן נמטודות מועילות יחפשו את מושבות הטרמיטים ופשוט יהרסו אותן כשאפשר לראות שזהו פתרון טבעי, יעיל וידידותי לסביבה.
- חומצה בורית – קוטל חרקים אשר יכול להיות בשימוש לטיפול הדברת טרמיטים. זהו טיפול התערבותי והוא יתבצע על ידי מדבירים מומחים שיישמו את החומצה על העץ של הפרגולה. החומר משבש את מערכת העיכול של הטרמיטים ובכך מוביל לחיסול שלהם.
- התקני חשמל – ישנם התקנים חדשניים העושים שימוש בזרמים חשמליים במטרה לחסל את הטרמיטים בלי לפגוע בבני האדם. אלו הם פתרונות יצירתיים שמצליחים לספק תוצאות טובות בלי לפגוע בסביבה. את המכשירים מניחים בתוך ובסביבת הפרגולה כשהם עוזרים להתמודד עם הטרמיטים ביעילות רבה.